tonybordMorgen word ik door de hoofdredacteur van Banking Review geinterviewd bij De Nieuwe Banier in Rotterdam. Hij vond ‘Geld verdienen met jezelf’ super en kreeg het idee om een serie interviews te maken met ex-bankiers of ex-verzekeraars die heel wat anders zijn gaan doen nadat ze hun vaste baan hadden opgezegd. Zoals ik eind 2011 heb gedaan toen ik ABN Amro verliet ( zie  hier).

Wat er aan vooraf ging.

Ik ben toevallig in De Nieuwe Banier terecht gekomen via een bijeenkomst van VPRO Tegenlicht over Joris Luijendijk (zie hier). Het klikte direct met een aantal mensen en voordat ik het wist bracht ik gemiddeld 1,5 dag per week met buurtbewoners door als sociaal ondernemer naast mijn andere activiteiten als management consultant,  online marketing entrepreneur en transitiemanager voor corporates. Gedurende drie maanden hielden we elke week een workshop met een aantal buurtbewoners inclusief met een aantal mensen van het toenmalige Bestuur met behulp van ‘Geld verdienen met jezelf’.  Zo hebben we een nieuwe strategie beschreven voor De Nieuwe Banier met vier nieuwe centrale thema’s en hebben alle deelnemers ook nog individueel stappen kunnen zetten om hun eigen broek op te gaan houden. Zonder dure externe consultants in te schakelen. En hebben we vervolgens samen met een aantal bewoners en vrijwilligers Buurthuis 3.0 opgezet.

Lessen.

Uit deze ervaringen is een aantal lessen te trekken:

  1. Je kunt als je ‘de straat oversteekt’ mensen helpen en organisaties als De Nieuwe Banier helpen door kennis en ervaring toe te passen die je in een hele andere omgeving op een veel grotere schaal hebt geleerd en toegepast. In dit geval met multicultureel verandermanagement, professionalisering en persoonlijke en business coaching.
  2. Bewoners inclusief mensen in de bijstand en in de werkeloosheidsuitkering hebben veel kennis en ervaring die je kunt gebruiken om ze zelf te leren hun eigen broek op te houden.
  3. Mensen motiveren en stimuleren helpt beter dan controleren en straffen en uitgaan van het slechte in de mens. Dat is een mooie les voor de minister van Sociale Zaken en Rutte II in het algemeen.

Het interview voor Banking Review.

Tegen deze achtergrond komt de hoofdredacteur van Banking Review dus naar Rotterdam Noord. En ik ben blij dat een aantal van mijn lokale vrienden en vriendinnen erbij willen zijn. De cirkel is rond. Mooi toch?

Tony de Bree

Volg me op Twitter hier @tonydebree,  of hier @2urigewerkdag, op Facebook hier en op LinkedIn hier.

p.p.s.

Meer weten hoe JIJ je eigen broek kunt leren ophouden? Lees dan  ‘Geld verdienen met jezelf’ (de inhoudsopgave vind je hier).  Of bel me voor een gratis kennismakingsgesprek op 06-34387806. Je kunt me ook bereiken via Skype: tony.de.bree.