pakhuisdezwijgerVrijdag 8 mei, vond #4 uit de serie ‘De jonge stedeling’ plaats in pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Hieronder volgt een kort verslag van een van de ‘oudjes’ in de zaal linksvoor en wat concrete suggesties voor een mogelijk vervolg.

Kort verslag ‘De Jonge Stedeling #4’.

‘Waarom een betaalde baan niet altijd de hoogste zingeving hoeft te zijn’ zou het centrale thema van de avond zijn en deze editie zou gaan over ‘mogelijke oplossingen op weg naar de transitie. We zullen het gaat hebben over hoe we deze verandering concreet kunnen aanpakken. Hoe kunnen we ons dagelijks leven inrichten om de oude systemen te veranderen? Hoe verbinden we utopische ideeën over een betere samenleving aan actie?’

 Het programma.

Na een korte introductie volgde een inleiding van Damaris Matthijsen. Haar verhaal over netwerken, transitie en de noodzakelijke transitie van de gehele economie was een bekend verhaal waar ik vooral op het niveau van lokaal samenwerken en de onderstroom in de samenleving veel overeenkomsten zag met persoonlijke transitie en de activiteiten rond ‘Geld verdienen met jezelf’ en andere transitie en ‘kantel’-initiatieven.

Vervolgens was het woord aan Suzan Dodeman van Social Start. Een initiatief waar vijftien jonge talenten in zes maanden tijd binnen of naast een maatschappelijke organisatie een sociale onderneming gaan opzetten. Een interessant voorbeeld van jonge mensen die zelf in actie komen als sociaal ondernemer.  Prima.

Sjir Hoejmakers vertelde over het basisinkomen en hoe hij met zijn crowdfunding-actie een basisinkomen voor een jaar had verzameld. Zijn eigen basisinkomen heeft hij dus eigenlijk al bijna voor elkaar!

Sociaal ondernemer Gert van Vugt van Sustainer Homes vertelde over het huis van de toekomst in een container. Een huis dat 100% zelfvoorzienend is en waar je alleen maar een stukje land voor nodig hebt. Los van de aanschaf van het huis betekent dit dat je dus de rest van je leven veel vaste kosten niet meer hebt. De terugverdientijd zou als de prijs van het huis naar beneden kan wel eens heel interessant kunnen worden voor veel mensen. Een interessante ontwikkeling van een veelbelovende start-up. Om in de gaten te houden.

Tenslotte was het de beurt aan de laatste sociale ondernemer, Andrik Shmyhelskyy. Hij vertelde over zijn ‘ijsbeer’ die je in je huis kunt installeren en die van kleur verandert al naar gelang je meer of minder energie in je huis verbruikt. Een innovatief idee. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Conclusies en wat suggesties.

Ik moet eerlijk bekennen dat behalve de gesprekken aan de tafel, het programma een beetje chaotisch overkwam. Er waren nogal veel pitches en ik zag eerlijk gezegd weinig van het hoofdthema in de verschillende verhalen terug. Na afloop hebben we wel heel goed nagepraat met o.a. Peter en wat suggesties gedaan. ‘De Jonge Stedeling’ is gewoon een prima initiatief van een aantal jonge mensen dat zeker de moeite waard is om voortgezet te worden na deze sessies. Van de bestaande groep heeft een aantal inmiddels een baan/werk gevonden en er is dus behoefte aan versterking en vervanging.

Misschien is het een idee om een aantal bottlenecks zoals ze eerder werden gedefinieerd in sessie #2 verder uit te werken door een combinatie te maken per avond van en een expert per thema die concrete ervaringen deelt (zoals b.v. concrete pilots van gemeenten met het basisinkomen) waarna groepjes in de zaal vervolgens verder de vervolgacties voor stedelingen definieert op niveau van Amsterdam b.v. .

Ik ben benieuwd.
Tony

p.s.
Excuses dat het blog wat later kwam, dames en heren van de jonge stedelingen. Als je wat ouder wordt, gaat het allemaal wat trager! Tot 5 juni…..