Geld verdienen met jezelf

Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.

E-learning voor beginners

decwriter

Papierenterminal van DEC. Eerst COO-examens in Leiden.

Morgen. Zoals je in ‘Geld verdienen met jezelf’ kunt lezen in hoofdstuk 7 zijn verdienmodellen rond online leren, trainen en coachen interessant om inkomen voor je te generen. Zoals alle interessante inkomstenstromen moet je uitgaan van je passie en je eigen, unieke kennis.

In mijn geval dus o.a. van mijn meer dan 25 jaar ervaring (zie hier) met het ontwerpen, produceren en distribueren van allerlei vormen van e-learning op verschillende media en met verschillende tools. Waaronder in het begin dus op de terminals van DEC.

Introductie.

E-learning is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet ‘nieuw’ of ‘innovatief’. En door de opkomst van het Internet, van goedkope software en van goedkope en snelle hardware waaronder smartphones, kan iedereen nu tegenwoordig ‘e-learning’ maken. Maar is dat wel zo? De werkelijkheid blijkt anders te zijn.De geschiedenis leert ons dat dat namelijk niet zo is. Er zijn veel programma’s geweest om klassikale docenten lessen te laten maken, er zijn mijarden uitgegeven aan het plaatsen van computers op scholen in een groot aantal landen en het resultaat van dat alles? Veel slechte ‘lessen’ en een enorm verlies aan geld, tijd en energie.

En daarom heb ik besloten om een aantal blogs te schrijven onder de titel¬† ‘E-learning voor beginners’. Op deze site, maar ook op de een andere site.

Een stukje geschiedenis.

Vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw werd er bij universiteiten in de V.S. en ook in Nederland al geexperimenteerd met het gebruik van verschillende vormen van Computer Ondersteund Opleiden (COO) op grote mainframe computers. Met ‘electronisch leren’ dus. Die lessen moesten keihard met programmeertalen geprogrammeerd worden en ik kan me nog goed herinneren (ik begon er mee rond 1979) dat je dus alles goed moest uitschrijven, want anders liep het mis. net zoals je dat bij andere programma’s deed. Je moest alle flows, antwoorden en feedback uitschrijven en dat dan allemaal vervolgens letterlijk programmeren.

E-learning op papierenterminals.

De eerste grote toepassingen op papierenterminals (we hadden nog geen beeldschermen!) waren dan ook tests en examens, Ik kan me een voorbeeld van mijn eigen werk bij de Universiteit Leiden herinneren waarin we APL gebruikten om statistiekexamens af te nemen van pychologiestudenten. Aangezien men toendertijd ook al veel afkeek, genereeerde het lesprogramma ramdomopgaven bij de examens. Dus afkijken had geen zin!

Bij afwezigheid van beeldschermen werden dus zowel de opgaven, als de vragen, als de feedback op papier afgedrukt. De resultaten werden op de grote mainframe computers opgeslagen.

Meer weten over hoe je geld kunt verdienen met e-learning en meer blogs over ‘e-learning voor beginners’, bookmark dan alvast deze categorie blogs: ‘E-learning voor beginners’ en maak kans op een gratis exemplaar van ‘Geld verdienen met jezelf’ en andere mooie prijzen.

Tot snel.
Tony

Meer weten over ‘geld verdienen met jezelf’ en e-learning? Volg me dan op Twitter hier en op Linkedin: hier. Je kunt me altijd bereiken via Skype: tony.de.bree of telefonisch/WhatsApp: 06-34387806. Je kunt me ook een e-mail sturen door hier je info in te vullen.

1 reactie

  1. Sjoerd Dijkstra

    14 oktober 2016 at 12:51

    Tony, wat leuk om dit te lezen. Ik heb zelf meegeprogrammeerd aan die APL statistiekexamens. Hels ingewikkeld (want APL) maar zeker voor die tijd ongelooflijk geavanceerd. Er waren overigens wel beeldschermen, omdat het programmeren van de opgaven anders wel erg lastig, zo niet onmogelijk werd, maar de studenten konden inderdaad de examens alleen op papier doen. Door de e-learning omgeving werden de resultaten meteen ondubbelzinnig vastgelegd. Het heeft me niet helemaal verbaasd waarom in de vele jaren daarna er eigenlijk toch nog zo weinig goede e-learning programma’s zijn gekomen. De mogelijkheden waren (en zijn) echt veel groter dan het gemiddelde lijstje vragen/antwoorden maar er komt veel meer bij kijken dan alleen slimme technologie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Van: Tony de Bree

© 2020 Geld verdienen met jezelf

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑