mother-84628_1280Goedemiddag,  a.s. donderdag 2 april wordt in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam sessie #2 gehouden over het onderwerp ‘De Toekomst van werk’ (zie hier). Op basis van een aantal scenario’s zal een interactieve sessie met mensen uit de zaal worden gehouden over welke scenario’s waarschijnlijk en of wenselijk zijn en hoe we wat mij betreft de toekomst van werk voor zoveel mogelijk mensen kunnen waarborgen door de transitie zo goed mogelijk te laten verlopen. Hier zijn de scenario’s alvast ter voorbereiding, voorzien van wat persoonlijke noten.

Introductie.

Hoewel volgens velen de toekomst voorspellen lastig is, kun je wel op basis van een aantal ontwikkelingen en trends bepaalde patronen onderscheiden. Voorbeelden van bekende trends zijn digitalisering, automatisering en globalisering. Dit soort ontwikkelingen zorgen er aan de ene kant voor dat veel bestaande werk geheel of gedeeltelijk verdwijnt, maar aan de andere kant bieden die ontwikkelingen ook grote voorbeelden. Bovendien is het zo dat we wel degelijk door het maken van bepaalde politieke keuzes en investeringsbeslissingen als samenleving en als individu zelf mede verantwoordelijkheid dragen voor welk scenario uit gaat komen en onder welke voorwaarden. Die keuzes bepalen of de transitie een zachte wordt voor veel mensen of juist een hele harde.

De Toekomst van Werk #2: Kruispunt.

Tijdens deze tweede editie van De Toekomst van Werk gaan we drie scenario’s voor de toekomst verkennen en vragen we onszelf af of b.v. een basisinkomen noodzakelijk is. Die drie scenario’s zijn:

  1. Oude economie, nieuwe sectoren – waarin machines en software repetitieve en aan regels gebonden taken over hebben genomen waardoor mensen minder werk doen en daarom hun verkorte werkweek aanvullen met sociale taken en vrijwilligerswerk.
  2. Moderne slavernij – een wereld waarin het grootste deel van de samenleving een onzekere baan heeft en lonen gedrukt worden. Terwijl een kleine groep alleen maar rijker en rijker wordt. Een scenario met haves en have nots. Met een grote groep mensen waaronder studenten, mensen zonder werk en mensen boven de 45 die eindeloos moeten stapelen en snabbelen met veel onzekerheid.
  3. Het Digitaal Communisme– waarin bedrijven en organisaties ten onder gaan aan de digitale disruptie en (o.a.) zijn vervangen door horizontaal georganiseerde platforms van zzp’ers en de deeleconomie een substantieel onderdeel is van de economische waardecreatie. Maar waarin mensen ook voor meer leven dan alleen maar geld en werken in een netwerk met een eigen flexibele schil zoals multinationals vroeger alleen konden met behulp van moderne technologie.  Ze werken samen met mensen in de buurt en wereldwijd en kopen via Internet ook wereldwijd slim in. Een van de voordelen van digitale globalisering, ook voor zelfstandige ondernemers en online freelancers.

Deze drie toekomstscenario’s zijn gebaseerd op o.a. de inzichten van Haroon Sheikh en Ronald van den Hoff uit De Toekomst van Werk #1.

Dit panel van experts zal tijdens de avond geconfronteerd worden met toekomstscenario’s.

  • John Schattorie(Director-public sector Deloitte)
  • Paul de Beer (Hoogleraar arbeidsrecht UvA)
  • Tony de Bree (Adviseur, online ondernemer, auteur van oa. ‘Geld verdienen met jezelf’ & jurylid Fintech 50)
Sprekers toekomst van werk 2

Moderator: Natasja van den Berg

Tot slot.

Op donderdag 2 april zal ik aan het eind o.a. aandacht besteden aan wat ik als 7 wenselijke vervolgstappen zie. Centraal daarbij staat o.a. lokaal en wereldwijd crowsdsourcen zonder dat je daarbij van die bovengenoemde platforms onder 3. gebruik maakt, het stapelen van de inkomsten uit ‘micro-businesses’, al dan niet in combinatie met een vaste (deel)baan en het gebruik maken van je eigen flexibele schil zoals veel zelfstandige ondernemers eigenlijk al heel lang doen (zie hier). Daarbij kun je elkaar hand en spandiensten verlenen in ruil voor geld maar dat hoeft niet. In de online & offline deeleconomie kan je ook kennis en ervaring uitwisselen zonder dat daar geld aan te pas hoeft te komen. Mogelijkheden genoeg dus onder de voorwaarde dat de Overheid actief meewerkt aan een structurele digitale transitie zonder ‘Digitale verelendung’.

Mvg
Tony

p.s.
Geef je hier gratis op voor de sessie op 2 april en praat mee! Tot dan.