track-moneyMorgen,

druk bezig met voorbereiding gastcollege aan de Hogeschool Windesheim. Zin in.  Een van de thema’s die aan de orde komen zijn flexibele vormen van online zakendoen die al sinds 2001 bestaan: online netwerken van zelfstandige ondernemers wereldwijd. In ‘Dinosauriër of krokodil’ noem ik die zelfstandige ondernemers, die slimme ZZP’ers, ‘MZMVP’ers’. In dit blog wordt uitgelegd wat dat zijn.

Als je goed om je heenkijkt kun je zien dat veel zelfstandige ondernemers zoals loodgieters en timmerlieden als sinds jaar en dag in netwerkorganisaties werken.  Als je over online activiteiten van ZZP’ers in Nederland leest, gaat het vaak over verkopen, webshops en marketing van je producten en diensten. Een van de dingen die men vaak vergeet is dat je als ZZP’er ook juist prima online zaken kunt doen door slim lokaal of wereldwijd in te kopen en uit te besteden.  Je kunt op die manier eigenlijk als zelfstandig ondernemer op dezelfde manier globaliseren en gebruik maken van technologie als dat multinationals als Shell, Philips en Unilever dat al jarenlang doen. Wat dan?

– Je kunt producten en diensten inkopen waar de kwaliteit/prijs verhouding het best is

– Je kunt Just In Time producten en diensten leveren

– Je kunt bijna alles uitbesteden

– Je kunt producten en halffabrikaten inkopen

– Je kunt je business gemakkelijk opschalen: internationaliseren is simpel

– Je kunt slimmer en goedkoper inkopen dan je lokale concurrent

– Je kunt snel beslissen met jezelf in de kern van je eigen virtuele multinational met je eigen flexibele schil.

Daarom noem ik de slimme ZZP’er van de toekomst een online ‘MZMVP’er”: een online Multinational Zonder Management en Vast Personeel.  Deze slimme ZZP’er werkt op dezelfde manier als mijn loodgieter Mark uit Warmond (zie hier). Maar dan met een nog veel groter netwerk aan mensen die hij of zij kan schakelen in de buurt en online. Dat is de echte organisatie 3.0 van de toekomst, het echte nieuwe ondernemen van ZZP’ers die zich willen onderscheiden van anderen en hun eigen broek op willen houden.

Deze manier van geld verdienen ligt aan de grondslag van ‘Geld verdienen met jezelf’.  Mooi toch?

Tony de Bree

Volg me op Twitter hier en op let’s connect op LinkedIn hier.