background-2322_1280In ‘Geld verdienen met jezelf’ leer je met alle oefeningen o.a. je eigen unieke business model samenstellen. Offline, online of in een unieke combinatie van die twee, inclusief als sociaal ondernemer. Maar wat is een ‘business model’ of ‘bedrijfsmodel’ eigenlijk?

Definitie:

‘Een bedrijfsmodel of business model beschrijft hoe je als zelfstandig ondernemer of als een bedrijf er voor zorgt dat je  met het gekozen verdienmodel geld kunnen verdienen. Dat wil zeggen dat in een bedrijfsmodel business model alle belangrijke aspecten worden besproken. Zoals de strategie, de structuur, met wie je samenwerkt, waar je inkoopt en nog veel meer’.

In ‘Geld verdienen met jezelf’ zie je dat mijn eigen bedrijfsmode bijvoorbeeld mede gebaseerd is op wereldwijd online inkopen en lokaal verkopen. En dat doe ik met een virtuele organisatie in netwerken van vertrouwde lokale ondernemers in de buurt, in de Randstad en in heel Nederland maar ook wereldwijd als online zzp’er of beter gezegd, MZMVP’er: als ‘Multinational Zonder Management en Vast Personeel.

Door de opkomst van het Internet kun je immers slim kosten besparen  en geld verdienen door gebruik te maken van de Wet van de comparatieve kosten en je opportuniteitskosten verlagen in vergelijking met je concurrenten. Zoals je in ‘Geld verdienen met jezelf’ kunt lezen scheelt dat dus nogal wat geld en tijd. Zo kun je dus  je eigen unieke business model samenstellen om online zaken te doen in de nieuwe economie.  Met je eigen unieke digitale strategie en je eigen business strategie.

Zo is KNAB een 100% online bank, gericht op de Nederlandse markt van zzp’ers met een digitale strategie van ‘Personal Finance’. In termen van het bekende strategiemodel van Treacy & Wiersema, Product Innovation/Product Leadership  (zie dit boek). Dat is hun business model.

Je business model kan trouwens ook gedeeltelijk of helemaal bestaan uit het verlenen van diensten in ruil voor een andere dienst of voor niets. Als onderdeel van sociaal ondernemerschap of als je maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen. Welke mix je kiest, bepaal je natuurlijk zelf.

Tot snel
Tony de Bree

p.s.
Volg me op Twitter hier @tonydebree,  of hier @2urigewerkdag, op Facebook hier en op LinkedIn hier.

p.p.s.

Meer weten hoe JIJ je eigen business model of bedrijfsmodel kunt samenstellen? Lees dan  ‘Geld verdienen met jezelf’ (de inhoudsopgave vind je hier).  Of bel me voor een gratis kennismakingsgesprek op 06-34387806. Je kunt me ook bereiken via Skype: tony.de.bree.