Geld verdienen met jezelf

Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.

Kwart bankmedewerkers vreest terecht voor baan

rugzak Een kwart van de bankmedewerkers is bang de komende jaren zijn baan te verliezen door automatisering en kostenbesparing. Die angst om je vaste baan te verliezen is op zich terecht maar dat wil niet zeggen dat je als bankmedewerker of bankmanager in paniek hoeft te raken.

Samenvatting.

Bijna de helft van de 362 ondervraagde werknemers bij banken en andere financiele instellingen is enigszins onzeker over zijn of haar (vaste) baan. Dit blijkt uit onderzoek van wervings- en selectiebureau Michael Page zoals beschreven door Banking Review (zie hier).  De angst voor baanverlies onder medewerkers in de bancaire sector is logisch, vindt Mischa Voogt, managing director van Michael Page Nederland. “De afgelopen jaren wordt bij vrijwel alle banken flink gereorganiseerd. Kostenbesparing en automatisering zijn de belangrijkste redenen. Het is dus niet zo gek dat medewerkers onzeker worden over hun baan. Er wordt bovendien veel gevraagd van bankmedewerkers, zowel door klanten, de maatschappij als de eigen organisatie. “Transparantie, duidelijkheid en aandacht voor klanten is cruciaal voor het herstel van de sector. Een moeilijke opgave voor bankiers die continu onder druk staan.Veel bankiers kijken dan ook volgens Michael Page om zich heen op de arbeidsmarkt. In het onderzoek geeft 85% aan open te staan voor een nieuwe baan. Opvallend is dat slechts een klein deel (17%) buiten de sector zoekt. Voogt: “Natuurlijk zijn er bankiers die liefst in de sector blijven, maar een groot deel wil best naar een andere branche. Ervaring leert dat de overstap naar een andere sector moeilijk is: veel corporate organisaties buiten de bankbranche zijn niet happig om nu bankiers aan te nemen. Overstappen is dus lastig. Ook wat betreft cultuur zijn het verschillende werelden.”

Wat Michael Page er niet bijvertelt.

Het is opvallend dat Voogt er niet bijvertelt dat de werkgelegenheid in Nederland structureel bij de meeste corporates en bij de overheid daalt en snel (het aantal vaste banen neemt structureel af), dat er in zijn algemeenheid sprake is van flexibilisering en dat er in het algemeen een grote werkeloosheid is onder mensen van b.v. 55+ in de financiele sector zoals ik ook zelf heb mogen ervaren (lees hier) en in het algemeen onder mensen van boven de 50. En dat bovendien het aantal vaste banen voor managers en senior managers in alle sectoren eveneens drastisch afneemt om een aantal redenen vanwege o.a. digital disruption en eenzijdig kosten besparen . Boven is er niet of nauwelijks vraag naar de kennis en ervaring van veel van de mensen die in de financiele sector werken. Er is gewoon een heel groot aanbod van mensen met een vergelijkbaar profiel en een krimpende markt voor deze mensen. Dus veel aanbod en weinig vraag.

Wat wel?

Het goede nieuws is dat je als bankmedewerker of bankmanager als je slim bent niet in paniek hoeft te raken. De kans dat je je vaste baan gaat verliezen is inderdaad terecht. Dat is nu eenmaal zo. Je kunt je op een aantal manieren voorbereiden. Door b.v. te kijken hoe je bij kunt verdienen online of online met je eigen unieke businessmodel of door op tijd aan een ‘carriereplan b’ te werken. En je kunt nog veel meer doen zoals je in hoofdstuk 1 ‘Geen paniek’ en in hoofdstuk 2 ‘Van medewerker tot ondernemer’ kunt lezen. Klik hier voor de inhoudsopgave.  Mooi toch?

Nog een prettige dag.
Tony de Bree

p.s.
Volg me op Twitter hier en op LinkedIn hier. En like ons op Facebook hier.

1 reactie

  1. Mooie analyse Tony (als je bij potentieel banenverlies ten minste over ‘mooi’ kan spreken). 2 recente berichten kunnen hier nog aan worden toegevoegd: consultancy A.T. Kearney berichtte vorige week dat m.n. in de financiële dienstverlening voor 2020 veel banen vervangen kunnen worden door de Robo-adviseur; tegelijkertijd meldde het CPB dat bankier 1 van de banen is die toe is aan omscholing. Nu is dat moment.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Van: Tony de Bree

© 2020 Geld verdienen met jezelf

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑