shutterstock_354806153Morgen. Gisteren maakte ik onderdeel uit van een groep coaches voor een sessie van ‘Next Economy meets Next Entrepreneur’, een initiatief van Metropolitan Start-up lab (MSL) en tech incubator YES!Delft in mijn geboortestad Den Haag. Hieronder volgt een verslag en een aantal tips.

Introductie.

Veel instellingen, bedrijven en ZZP’ers waaronder veel coaches richten zich op het opleiden, trainen en coachen van jonge ondernemers en start-ups en dat is een goede zaak. En dat geldt zeker ook voor de activiteiten rond ‘Next Economy meets Next Entrepreneur’ zoals gisteren in Den Haag. Ik was door de organisatie uitgenodigd om deel te nemen aan de beoordeling van de 7 start-ups. Zoals altijd super om te mogen doen.

Gisteren kregen 7 early stage start-ups de gelegenheid om een kwartier met een collega uit Amsterdam en met mij van gedachten te wisselen en om van onze kennis, onze ervaring en onze netwerken gebruik te maken. Een mooie gelegenheid dus voor ambitieuze ondernemers.

Onze ervaringen. 

Op deze prima georganiseerde middag viel een aantal zaken op toen we aan tafel zaten met de verschillende ondernemers van die early stage start-ups. Een aantal mensen had zich goed voorbereid en had ook goed materiaal, maar in aantal gevallen kon het allemaal toch wel beter.

Hier zijn wat observaties van ons:

 • Bijna niemand had een agenda gemaakt.
 • Een aantal early stage start-ups kon niet duidelijk maken wat ze nu precies deden (waarde propositie/value proposition).
 • Veel ondernemers hadden geen duidelijk business model of verdienmodel (hoofdstuk 7 en 8 van ‘Geld verdienen met jezelf’).
 • Veel ondernemers vertelden niet wat ze (van ons) nodig hadden.
 • Men had op een aantal mensen na niet opgezocht wie wij waren.
 • Een aantal mensen kon slecht uit zijn of haar woorden komen.
 • Een aantal ondernemers had zijn of haar huiswerk niet gedaan (hoofdstuk 6 van ‘Geld verdienen met jezelf’).
 • Bijna iedereen had problemen met focussen: te veel doelgroepen en te veel onderwerpen.

En een hele opvallende: een aantal start-ups zocht financiering/investeerders voor veel te veel geld. Totaal  niet nodig.

7 tips voor early stage start-ups.

Op basis van deze ervaringen volgen hieronder 7 tips voor early stage startups hoewel deze tips eigenlijk voor iedere ondernemer van belang zijn.

 1. Maak een duidelijke agenda.
 2. Geef duidelijk aan wat je waardepropositie is en hoe je je onderscheidt.
 3. Beschrijf kort en bondig je verdienmodel (zie hier) en je business model (zie hier).
 4. Doe je huiswerk: kijk met wie je gaat spreken en wat die persoon voor je kan betekenen.
 5. Oefen niet alleen pitches, maar oefen ook gesprekken zoals in dit geval van 15 minuten. Dan haal je er veel meer uit.
 6. Kies voor een duidelijke doelgroep en focus.
 7. Denk aan je klanten in plaats van aan Financiering!

Aangezien veel start-ups in verschillende fasen de fout maken dat ze veel te veel geld denken nodig te hebben, zal ik daar een apart blog aan wijden binnenkort.

Conclusie.

Al met al is het super om met al die jonge en minder jonge ondernemers (veel mensen verliezen immers hun vaste baan op later leeftijd en beginnen al dan niet gedwongen voor zichzelf) in contact te mogen komen en te kijken hoe je ze kunt helpen. Altijd veel energie van!

Tot snel.
Tony de Bree

Meer weten over ‘geld verdienen met jezelf’  en hoe JIj je als ondernemer kunt onderscheiden van anderen? Lees dan deze boekreviews, volg me op Twitter hier en op Linkedin: hier. Je kunt me altijd bereiken via Skype: tony.de.bree of telefonisch/WhatsApp: 06-34387806. Je kunt me ook een e-mail sturen door hier je info in te vullen of je vraag te stellen.