Geld verdienen met jezelf

Begin voor jezelf, doe waar je goed in bent en bepaal je eigen toekomst.

Gebruik de talenten van mensen zonder vaste baan

acaf7426c4ca9e3553f6bfe3_1920Goedemorgen, dagelijks merk ik bij bedrijven, in non-profit organisaties,  in wijken in de grote steden en met studenten en startende ondernemers dat systemen en regelingen waar mensen vaak tegen wil en dank onderdeel vanuit maken zoals de studiefinanciering, de WW en de Bijstand totaal niet meer van deze tijd zijn. Hieronder volgt een aantal voorbeelden en wat praktische tips voor de politiek en de Overheid van wat wel zou helpen.

‘Vastebaanloos’ maar niet ‘werkeloos’.

Mede dankzij de wet- en regelgeving die de afgelopen jaren door de verschillende regeringen is aangenomen, is de dagelijkse realiteit dat er een steeds groter verschil ontstaat tussen de mensen in Nederland die nog een ‘ouderwetse’ vaste baan hebben met een vast contract (‘levenslang’) en mensen die niet meer zo’n vaste baan hebben of hem zoals jonge mensen nog nooit gehad hebben. En die trend zal alleen maar verder doorzetten. Steeds meer mensen verliezen hun vaste baan en steeds minder mensen zullen een vaste baan krijgen. Deze mensen zijn dus eigenlijk ‘vastebaanloos’. Veel van die mensen voor zover de wetten het toelaten zijn echter niet ‘werkeloos’. Integendeel, ze combineren vaak verschillende inkomstenbronnen, betaald en onbetaald werk en proberen zo al dan niet gedwongen de eindjes aan elkaar te knopen door flexibel online en offline inkomen te genereren en b.v. hybride ondernemer te worden. Ze zijn dus niet ‘werkeloos’ maar ‘vastebaanloos’. En op die nieuwe realiteit zouden bestaande wet- en regels moeten worden aangepast.

Pas bestaande wet- en regelgeving aan op de nieuwe realiteit.

In plaats van het doen van klussen en tijdelijk werk te bestraffen zou je bestaande wet- en regelgeving zo kunnen aanpassen dat ze flexibiliteit bevorderen en het ook positief wordt beoordeeld als je allerlei soorten werk en klussen aanpakt. Door b.v. voor verschillende combinaties van werk te kiezen. Ik merk dagelijks in de praktijk dat het ontzettend ingewikkeld is om mensen in de W.W.  of in de Bijstand te helpen ‘geld te verdienen met jezelf’ op allerlei manieren. Dat kan en moet anders. Zo moet je ook bepaalde groepen mensen vrijstellen van zinloos solliciteren naar vaste banen omdat die er gewoon steeds minder zijn. En actief zijn in allerlei soorten werk en oppakken van klussen belonen in plaats van bestraffen zoals nu vaak het geval is. Dan scheelt ook weer een hoop onnodige bureaucratie en zinloos controleren: organisatiekosten en uitvoeringskosten van de centrale en lokale overheden.

Op die manier faciliteert de politiek en de Overheid zelfwerkzaamheid en initiatief en help je mensen om ‘hun eigen broek op te houden’ in plaats van ze zinloos en nutteloos vast te zetten in bestaande regels waarbij het praktisch onmogelijk is om daar op een flexibele manier helemaal of gedeeltelijk uit te komen. Op die manier kun je ook op allerlei manieren de talenten en de kennis en ervaring van alle mensen die geen vaste baan (meer) hebben inzetten in plaats van ze gefrustreerd thuis te laten zitten. De mensen in Nederland zonder vaste baan vormen een enorme ongebruikte poel van waardevolle talenten, kennis en ervaring. Dat geeft meer energie dan die mensen allemaal beschouwen als potentiele fraudeurs zoals nu het geval is.  Op die manier bevorder je als Overheid de zoveel besproken persoonlijke transitie en of persoonlijke kanteling en dat is toch de bedoeling? Of niet soms?

Wordt vervolgd.

Tony de Bree

p.s.
Volg me op Twitter hier en op LinkedIn hier. En like ons op Facebook hier.

1 reactie

  1. Jan Willem v.d. Nat

    2 juni 2015 at 19:35

    En zo is het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Van: Tony de Bree

© 2020 Geld verdienen met jezelf

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑