Iedereen heeft het tegenwoordig over innovatief organiseren in verband met bestaande grote organisaties. Wist je dat ZZP’ers en andere zelfstandige ondernemers al heel lang online en offline ‘innovatief’ samenwerken in losse, flexibele samenwerkingsverbanden? Een mooi voorbeeld is onze loodgieter Mark uit Warmond, vlakbij Leiden. Dit is de manier waarop hij werkt. Klik op de eenvoudige animatievideo hieronder om hem af te spelen.

 

Innovatief organiseren door ZZP’ers in de praktijk.

Hij kan gemakkelijk opschalen zonder dat hij mensen in vaste dienst hoeft aan te nemen en daarom zal hij dus ook nooit meer vast personeel in dienst nemen. En als het even wat minder gaat, doet hij gewoon weer meer dingen zelf. Zo vertelde hij me ook onlangs dat hij in principe niet meer het dak opgaat behalve voor zijn beste, vaste klanten. Dat werk laat hij nu voor de rest ook aan partners in zijn netwerk over.

Als hij zou willen zou hij daarnaast ook nog het internet kunnen gebruiken om slim kosten te besparen en geld te verdienen zoals hier beschreven staat. Om zijn ‘flexibele schil’ nog verder uit te breiden met partners in bijvoorbeeld allerlei soorten online communities (zie hoofdstuk 4 ‘Het nieuwe online organiseren’ van ‘Dinosaurier of krokodil’ ) en door b.v.  slim lokaal en wereldwijd aan crowdsourcing te doen en gebruik te maken van  kennis en ervaring van online freelancers en thuiswerkers wereldwijd.

Nog een prettige dag.
Tony de Bree

Volg me op @tonydebree op Twitter of laten we linken op LinkedIn. Klik dan hier, ok?

p.s.

Mark is een van de vele voorbeelden van innovatief organiseren met en door ZZP’ers offline en online die je ook in ‘Dinosaurier of krokodil’ kunt vinden.