Grote organisaties ontslaan steeds meer mensen met een vaste baan en bouwen een flexibele schil om zich heen om hun loonkosten te minimaliseren en hun flexibiliteit te vergroten. Ze noemen dat ‘de netwerkorganisatie’ of ‘organisatie 3.0’. Een van de dingen die veel starters, online starters en ZZP’ers niet weten is dat succesvolle ondernemers al heel lang werken met een eigen flexibele schil, met een organisatie 3.0, zoals in dit blog wordt uitgelegd.

Introductie.

Grote organisaties die een beetje bij de tijd zijn, vormen een zo klein mogelijke kern van mensen met een vast contract, omgeven door een netwerk van mensen met tijdelijke contracten of helemaal geen contract. Met andere woorden: de vaste medewerkers en de flexwerkers.

Ben jij zo’n flexwerker of zelfs ondernemer? Dan wordt het hoog tijd om je af te vragen wat jouw flexibele schil nou eigenlijk is, jouw ‘organisatie 3.0’, jouw netwerkorganisatie?

Waarom werken bedrijven met zoveel mogelijk flexibele mensen? Simpel, om flexibel op wensen van hun klanten en op marktveranderingen in te kunnen spelen en zoveel mogelijk winst te maken (door slim op kosten te besparen). Zo kan een groot bedrijf goed concurreren met andere ondernemingen in zijn bedrijfstak.

Flexibel

Tenzij je fulltime werkt en een vast contract hebt, wil jij eigenlijk precies hetzelfde: flexibel zijn en zoveel mogelijk verdienen. Dus wat is jouw flexibele schil?

Sinds de opkomst van internet (lees: sinds de markt voor vraag en aanbod van producten en diensten en werk en klussen doorzichtig is geworden) is het heel makkelijk geworden om lokaal en wereldwijd een zakelijk netwerk met partners, leveranciers en experts op te bouwen, met wie je om verschillende redenen intensief samenwerkt.

Je vormt als slimme zelfstandige ondernemer zelf de ‘vaste kern’ van je eigen virtuele organisatie. De mensen in je buurt en over de hele wereld wiens diensten of producten je afneemt, vormen je flexwerkers.

Mark de loodgieter

Mijn loodgieter Mark vormt de vaste kern van zijn kleine maar geavanceerde netwerkorganisatie. De flexwerkers in zijn flexibele schil bestaan uit zijn vrouw die de administratie doet, de timmerlieden en elektriciens die bijspringen als hij een grote klus heeft en de collega die hem vervangt als hij op vakantie gaat (zie hier de video). Hij werkt dus nauw samen met mensen die hij vertrouwt in zijn netwerk.

De uitgever van ‘geld verdienen met jezelf’ bestaat uit twee partners die in de loop van de jaren een team van twaalf gespecialiseerde freelance medewerkers om zich heen hebben verzameld.

Als deze twee bedrijven hun medewerkers in dienst zouden nemen, zouden ze nooit zo flexibel en zeker niet zo winstgevend zijn.

Samen

Denk als starter, start-up, werkeloze of zzp’er niet dat je er ‘alleen’ voor staat: met de juiste mensen uit jouw sociale netwerken online en offline, jouw flexibele schil, sta je altijd ‘samen’! Een slimme ondernemer huurt lokaal en internationaal mensen in, neemt wereldwijd diensten af en koopt wereldwijd (digitale) fabricaten en halffabricaten in. Om daar vervolgens waarde aan toe te voegen en weer door te verkopen op de een of andere manier.

Ik werk al met een flexibele schil met klanten en partners wereldwijd sinds ik in 2001 in deeltijd ging werken naast mijn vaste baan. Mijn vaste kern bestaat nog steeds uit één persoon (ikzelf!), maar mijn schil is langzaam maar zeker uitgegroeid tot een even betrouwbare als flexibele schil van klanten en partners lokaal, regionaal en wereldwijd. Dat noemen we ook wel met een duur woord ‘crowdsourcing’ in een ‘zakelijk ecosysteem’.

Het belangrijkste voordeel van dit netwerk is misschien nog wel het besef dat je zo wereldwijd de beschikking heb over duizend-en-één experts en leveranciers, waardoor je creativiteit eigenlijk geen grenzen meer kent. En dat doel ik al sinds 2001. Ik kan zo mijn oplossingen samen met mijn klanten en partners op allerlei manieren lokaal EN wereldwijd samenstellen en aanbieden zonder dat het me veel tijd en geld kost. Een mooi voorbeeld van slim geld verdienen en kosten besparen samen met anderen: door te werken met je eigen flexibele schil lokaal en wereldwijd, met je eigen partners en leveranciers. Mooi toch?

Meer weten over hoe JIJ met je eigen netwerken online en offline geld kunt verdienen en kosten kunt besparen, lees dan hoofdstuk 6 van ‘Geld verdienen met jezelf’.

Nog een prettige dag.
Tony de Bree

P.s. Volg me op Twitter: @ideetotstartup, @2urigewerkdag, @zegjebaasgedag en @deonlinezzper, op LinkedIn hier en op Facebook hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren